Kissala

Stout-hearted Kissala sijaitsee Päijät-Hämeessä pienessä maalaiskaupungissa Orimattilassa. Ori​m​attil​asta on noin tunnin ajomatka Helsinkiin. Tilava talomme sijaitsee Porvoonjoen kauniissa maalaismaisemassa Viikarissa.

Ensimmäinen kosketukseni tähän upeaan kissarotuun tapahtui 1992 kissanäyttelyssä. Näin ison tabby kuvioisen uroksen istuvan näyttel​yhäkissään ja katselevat rauhallisen ylväänä itseään ihailevia ihmisiä. Siinä tämä mahtava kissa teki varmasti vaikutuksen moneen muuhunkin, eikä ainoastaan minuun. Silloin päätin, että minulla tulee olemaan juuri tuon rotuinen kissa jonain päivänä. Lapsesta saakka kotonani oli aina kissa tai kaksi, joista pidin kovasti.

Haaveeni toteutui useiden vuosien jälkeen v.2004, jolloin meille muutti ensimmäinen maine coon. Silloin tuntui perhe-elämämme olevan sopivassa vaiheessa uudelle perheenjäsenelle, kun lapsetkin olivat jo koululaisia. Nykyisin tyttäremme ovat jo muuttaneet pois kodistamme. Asumme mieheni kanssa kahdestaan kodissamme näiden ihastuttavien cooniemme kanssa. Me molemmat käymme päivätyössä ja on aina mahtavaa palata töistä kotiin näiden upeiden kissojemme luokse. Jokainen päivä kissamme ihastuttavat meitä täydellisellä ja niin seurallisella luonteellaan.

Ensimmäinen coonimme sai pian seuraa toisesta, koska mielestämme hän tarvitsi lajitoverin, vaikkakin oli​ kovin ihmisrakas. Kasvattajanimeni rekisteröitiin vuonna 2004, mutta ensimmäinen pentue syntyi vasta 2008. Sopivan ja tasokkaan uroksen löytyminen Suomesta osoittautuikin ennakoitua vaikeammaksi ja päätin tuoda ulkomailta oman uroksen.

Tällä hetkellä Kissalassamme asustaa kuusi kissaa ja toisinaan meillä on myös pentuja. Tarkoin harkitut jalostuskissat tuomme ulkomailta mm. Tsekeistä, Slovakiasta, Venäjältä, Puolasta, Ruotsista, Tanskasta, Itävallasta, Liettuasta, USA:sta jne.

2014 toteutui yksi unelmista ja se oli Lucan Suomeen muutto USA:sta. Olin haaveillut alusta pitäen coonista, jonka linjat tulevat suoraan rodun kotimaasta. Useista yrityksistä huolimatta, en onnistunut kymmenen vuoden aikana saamaan maine coonia USA:sta. Eurooppalaiset linjat ovat kovin yleisiä Suomessa, eivätkä ne edusta sitä coonin tyyppiä, jota haluan kasvattaa. Halusin saada ns. uutta verta jalostukseeni matalalla sisäsiitoskertoimella ja sitä kautta myös terveyttä. Lucasta saan kiittää hänen kasvattajaa Teriä, joka teki unelmastamme totta.

Kaikki kissat elävät meillä perheenjäseninä, joita kasvatetaan huolenpidolla ja suurella rakkaudella. Kissat liikkuvat talossa vapaasti ja ulkoilemaan he pääsevät ulkotarhaan päivittäin. Urosten liikkumista talossa joudumme rajoittamaan tyttökissojen vuoksi. Kissamme ovat ensisijaisesti meille rakastettuja lemmikkejä. Kissanäyttelyt kuuluvat mielestämme osaksi kasvatusta ja osallistumme Fife näyttelyihin useamman kerran vuodessa niin Suomessa kuin ulkomailla. Kasvattieni omistajilla ei ole näyttelyvelvoitetta. Näyttelythän eivät ole kissaa varten, vaan heidän omistajaansa.

Olemme pyrkineet järjestämään kissoillemme virikkeellisen ympäristön kodistamme, jossa heillä on ulkotarha, kiipeilypuita, rauhallisia nukkumapaikkoja, lintujen seurailupaikka, paljon tilaa (250m2) ja motivoivia leluja, joita vaihdellaan jne.

Kissojen terveys, upea ulkomuoto ja hieno luonne ovat kasvatustyöni kulmakiviä. Testaan kissani laajasti ja pidän sitä erittäin tärkeänä myös koko rodun kannalta. Terveyttä tulisikin vaalia kokonaisvaltaisesti, eikä ainoastaan keskittyä yhteen terveyskysymykseen kasvatuksessa. Jalostuskissoilta ei vaadita kuin dna-testin HCM sairauteen. Kuitenkin tämän hetken terveysasioissa cooneilla on enemmän parannettavaa lonkissa. Sydänsairaudet on saatu kitkettyä rodusta hyvin pois dna-testillä ja sydämen ultrauksella, vaikkakaan se ei ole 100% varmuus, etteikö kissa siihen voisi sairastua. Kissalastamme on testattu kissakohtaisten testien lisäksi myös ulostenäytteet ja dermatofyytit.

Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamana (kirjallinen dokumentti), kaksi kertaa rokotettuna, madotettuna, mikrosirutettuna, rekisteröitynä ja luovutuskansion kera, jossa on kirjalliset hoito-ohjeet, sekä dokumentit. Pennun mukana tulee lisäksi pentupaketti, joka sisältää mm. tuttua ruokaa alkutaipaleelle uuteen kotiin.

Tyypillisin Stout-hearted kissan omistaja on terveysasioihin hyvin perehtynyt, todellinen "kissaihminen", sekä rakastunut Maine Coonin mielettömän ihanaan luonteeseen. Hän on myös jo jonkin aikaa harkinnut coonia ja on valmis hieman odottamaankin saadakseen haluamansa yksilön. Kasvattajana olen erityisen iloinen siitä, että Kissalastamme hankitaan toinenkin kissa entiselle kaveriksi ja koko perheen iloksi. Luonnollisesti haluan pitää yhteyttä kasvatteihin luovutuksen jälkeen ja arvostan suuresti kuulumisia joita saamme omistajilta läpi kissan elämän.

Luo kotisivut ilmaiseksi!